A Teacher

Als je film wordt vergeleken wordt vergeleken met het werk van Michael Haneke (zie trailer onderaan), heersen wel de nodige verwachtingen. Ironisch genoeg had ik juist geen verwachtingen bij A Teacher van Hannah Fidell, over een lerares en een student die een affaire met elkaar krijgen. Zo’n film kan makkelijk resulteren in softpornachtige rotzooi. Maar Fidell is niet zozeer geïnteresseerd in stomende seksscenes als in de complexiteit van de relatie en haar personages. Het resultaat is een broeierig werkje waarin hoofdrolspelers Lindsay Burdge (lerares Diana) en Will Brittain (leerling Eric) tegenover elkaar staan. Op behendige wijze laat Fidell ze om elkaar heen draaien en draait ze de machtsverhoudingen in de verboden relatie steeds om.

Al in de beginscène wordt de onrust aangekondigt. Terwijl Diana op haar gemak naar de klas loopt waar ze lesgeeft, horen we op de achtergrond nerveuze muziek (strijkers? Blazers?), die abrupt stopt voor de titelaankondiging. Ik verwacht nu wat blikken heen en weer tussen Diana en Eric, maar wat blijkt: ze hebben al een vurige verhouding. Diana doet er alles aan dit geheim te houden, Eric is er veel laconieker onder. Ja, hij weet dat zij haar baan kan kwijtraken, maar kom, niemand weet het toch?

A Teacher drijft op deze twee personages. Diana is vrij naïef en hunkert continu naar Eric. Wanneer ze stiekem naar het huis van Erics broer gaan voor wat “spanning”, is het Eric die tegen Diana zegt “take your clothes off”. Het is een zin, maar zij gehoorzaamt wel. Andersom lijkt hij zich niet altijd raad te weten met het verlangen van Diana. Als ze zich op hem stort, begint hij lacherig te doen en “okay” te mompelen. Op zulke momenten is de (seksuele) spanning om te snijden.

Er vindt een omwenteling plaats als Diana zich ineens beseft in welke positie zij zich heeft gemanoeuvreerd en aangeeft met de relatie te willen stoppen. Diana komt terecht in een neerwaartse spiraal van paranoia en raakt de grip op haar leven volkomen kwijt. Deze overgang heeft Fidell op subtiele wijze verwerkt. Burdge laat haar personage langzaam ontsporen, zonder dat het over de top wordt. Eerder meelijwekkend. En onberekenbaar.

A Teacher is een spannende, kleine film en ik kan goed begrijpen waarom hij is vergeleken met de broeierige stijl van Haneke. Alleen gaat hij nog veel verder in zijn films. Zijn toon is scherper, snijdt nog dieper, hij stort zijn personages nog dieper in de hel. Als Fidell zich blijft ontwikkelen als filmmaakster, heb ik zo het idee dat ze de vrouwelijke versie van de Duitse regisseur kan worden.


17-5-2017/Hannah Fidell/Lindsay Burdge en Will Brittain

Een gedachte over “A Teacher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.