Liever Verliefd

Ik voel nattigheid als in het begin wordt aangekondigd dat Liever Verliefd uit het productiehuis van Johan Nijenhuis komt. Ik verwacht geen meesterwerk met deze romantische komedie, ik hoop alleen niet dat dit een soort Verliefd op Ibiza gaat worden. Ik doe mijn best mee te gaan in het luchtige, vrolijke verhaal. Anne (Miryanna van Reeden) is helemaal klaar met mannen, als ze de stoere Rob (Chris Zegers) en de gevoelige Sander (Romijn Comen) ontmoet. Ze besluit om het eens op de mannenmanier te proberen en gewoon wat “lol” te hebben. Het is niet eens zo’n onaardig gegeven en met een beetje goede wil kan je er een feministische boodschap in vinden. Immers, waarom zouden alleen mannen met meerdere vrouwen tegelijk kunnen gaan? Maar, verrassing: ze wordt echt verliefd en moet een keuze maken.

Om het zonder veel poespas samen te vatten: ik vind Liever Verliefd een slechte film. En dat heeft met meer te maken dan de voorspelbaarheid waarmee het verhaal wordt verteld. Het acteerwerk, met name dat van Zegers, is tenenkrommend slecht. Geen van de personages maakt een ontwikkeling door. Het script is doodsaai omdat iedereen zichzelf maar blijft herhalen. Er is één regel, komend uit de mond van Comen, die blijft hangen: “als ik een pistool had, zou ik mij nu door de kop schieten”.

Ik begrijp dat je een film niet per definitie als kunststuk hoeft te beschouwen en ik heb helemaal niks tegen commercie. Maar kom op, hoe erg kan je in godsnaam de plank misslaan? Als van Reeden thuiskomt na net gedumpt te zijn, laat ze zich als een tienermeisje op haar bed vallen en barst in huilen uit. Of de scène waarin Rob en Sander op een terras zitten en een gesprek hebben over het alfamannetje. Als in de dierenwereld het mannetje seks heeft gehad, scheidt hij een stofje af waardoor hij aandacht op zich weet te vestigen. Wellicht, zo suggereert Rob, dat dit bij de mensen ook het geval is? Ik vraag mij af wat de scenarist voor ogen had, want dit soort teksten zijn ronduit puberaal. Het is zo ongelooflijk fout dat het grappig wordt.

Verbijsterend genoeg weten de makers met het eind dan wél weer te verrassen. En op de soundtrack staan onder meer Abel en Krezip. Toch nog goed voor drie punten. De volgende keer dat de naam van Nijenhuis voorbijkomt druk ik zo snel mogelijk op de stopknop.

14-5-2017/Pim van Hoeven/Miryanna van Reeden en Romijn Comen

Een gedachte over “Liever Verliefd

  1. Gelukkig zijn er steeds betere Nederlandse films te vinden, maar ik keek ze lange tijd niet en films zoals deze waren daar de oorzaak van. Niet dat ik ‘m ooit heb gezien 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.