ABCs of Death 2

7_7

Tot mijn grote blijdschap staat ABCs of Death 2 op Netflix, een horroranthologie met bijdragen van 26 regisseurs. Dit betekent dat ik 26 filmpjes krijg voorgeschoteld, van zo rond de vier, vijf minuten. Het overkoepelende thema is de dood. De regels zijn eenvoudig: elke filmmaker kreeg een letter uit het alfabet en moest op basis daarvan een filmpje maken. Ik denk dat namen als Larry Fessenden en de Soska Twins (grote favorieten van mij) alleen bij de horrorfans bekend zijn. En iemand als Jim Hosking bij een nog kleiner publiek. Ik kan mij in ieder geval niet voorstellen dat zoveel mensen The Greasy Strangler kennen. Kortom, het is een verzameling voor de fans. En als ik de minpunten wegstreep kan ik zeker concluderen dat ik mij hiermee heb vermaakt.

Het is natuurlijk onmogelijk om al die 26 gruwelmomenten één voor één te bespreken, maar ik kan zeker een algemene indruk geven. Zeker in het begin valt op dat de makers nog redelijk tam te werk gaan. De effecten zijn soms ronduit amateuristisch en de ideeën niet bijster origineel. Een onnodige executie, een arrogante presentator die ten prooi valt aan een roofdier, een trip die helemaal verkeerd valt, het zijn eerder “sick jokes” die doen denken aan Roald Dahl. Alsof hij besloot zijn werk nog even wat bloederiger te maken.

Naarmate ABCs of Death 2 voortraast, wordt het grimmiger, rauwer en hier en daar zelfs ontroerend. Duidelijk is dat niet iedereen puur voor het bloed wil gaan, maar ook echt een achterliggende gedachte wil uitwerken. De Soska Sisters bijvoorbeeld geven raak commentaar op de pornoindustrie, Vincenzo Natali laat zijn verhaal afspelen in een bizarre utopie, en Larry Fessendens bijdrage kan doorgaan voor een doorgeslagen waarschuwing over afleiding tijdens het autorijden. Het zijn horrormakers met al flink wat ervaring, ik vraag mij af of dat meespeelt. Het valt mij op dat niet alleen de gedachtes achter de verhaaltjes interessanter worden, maar dat er ook ontroering intreedt. Zo worstelt een meisje met de zwaar verstoorde relatie tussen haar moeder en stiefvader, en laten haar gewelddadige fantasieën zien hoe diep de frustraties zitten.

In de laatste episode, Z, komt alles bij elkaar. Een zwangere vrouw in een afgelegen dorp die wanhopig afwacht tot haar man weer terugkomt. Ze doet er alles aan haar kindje in haar te houden, met alle gevolgen van dien. Een verpletterende, zwartkomische finale.

12-5-2017/Larry Fessenden, Soska Sisters e.a./Soska Sisters e.a.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.