You’re Next

Het is weer tijd voor mijn favoriete genre: horror. Een flinke tijd geleden gonsde een hype rond met de titel You’re Next, een invasie/survivalhorror. Dit subgenre kan als volgt worden samengevat: gemaskerde aanvallers dringen een huis binnen met als doel dat er geen overlevenden overblijven. Regisseur en scenarist James Wingard geeft er een aardige draai aan en geeft de aanvallers een onverwacht sterke tegenstander. Het is een typische film die eerst op mijn kijklijst staat en dan in de vergetelheid raakt. Zo nu en dan zie ik hem in toplijstjes voorbijkomen en neem ik mij voor hem toch echt een keer te zien. Vandaag is het eindelijk zover. Het is een mooi excuus even pauze te nemen van mijn andere schrijfactiviteiten.

Centraal staat de familie Davison. Vader en moeder vieren hun vijfendertigste huwelijksjaar en hebben hun kinderen met aanhang uitgenodigd. Vanaf het begin is duidelijk dat de verhoudingen scheef zitten. De jongste, Felix (een matige Nicholas Tucci) is de stille, Drake (Joe Swanberg) en Crispian (AJ Bowen) zitten continu op elkaar te vitten, Aimee (Amy Seimetz) probeert de lieve vrede te bewaren. Een familiedrama dus dat tijdens dat tijdens het diner lijkt te escaleren. Dan vliegt een pijl door het raam, en laat Wingard het drama veranderen naar een bloederige horrorfilm. Bovendien blijkt de vriendin van Crispian, Erin (Sharni Vinson) geen zin te hebben in een hoekje te gaan huilen. Ze vecht keihard terug.

You’re Next heeft nog het meest weg van een groteske nachtmerrie. De soundtrack bestaat uit diepe, onheilspellende hoorns die de suggestie wekken dat we in de hel zijn beland. De aanvallers dragen maskers van schapen en andere dieren, alsof ze boosaardige demonen zijn die het ultieme Kwaad vertegenwoordigen. Wingard zorgt ervoor dat ze er als doodenge monsters uit komen te zien. Fantastisch is dat shot waarin een aanvaller via het raam binnenkomt, in slowmotion, met zijn masker en zwaaiend met een mes.

Halverwege volgt een plottwist. Het is niet bijster verrassend en ook wat clichématig. Maar het maakt het de nachtmerrie van You’re Next wel compleet, alsof Wingard de krankzinnigheid op deze manier net even wat verder aanstookt. Als de film het einde nadert (met een geniale eindscène!), vraag ik mij af of er ook een personage is geweest zonder bloed aan zijn handen. Ik denk het niet. You’re Next is een rauwe, compleet gestoorde horrortrip met dito personages.

Dit betekent trouwens niet dat You’re Next een vijfsterren meesterwerk is. Het acteren is lang niet altijd even goed. De effecten, met name de bloederigste, zijn ronduit knullig. En wanneer de aap uit de mouw komt, is nog steeds niet helemaal duidelijk waar het nu precies om gaat. Maar afgezien van deze smetjes heeft Wingard een sterke horrorfilm gemaakt.

11-5-2017/Adam Wingard

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.