Batman: Bad Blood

Het is tijd voor de andere Batmananimatie die ik heb gekocht, Batman: Bad Blood. Na het tegenvallende The Killing Joke hoop ik op iets beters. In Bad Blood verdwijnt Batman en moeten zijn vrienden hun krachten bundelen om hem op te sporen. En voorkomen dat de chaos in Gotham City uitbreekt. Als extraatje komt er een nieuweling bij in de superheldengroep: Batwoman. Zij beweert dat Batman is overleden tijdens een operatie, Robin en Batwing geloven dat zo nog niet. Het zijn maar zeventig minuten en de makers verspillen geen tel om een indrukwekkende prestatie te leveren: een verhaal vertellen met personages die diepgang hebben en ook nog eens interessante thema’s aansnijdt. 

Nieuwkomers als Batwoman worden snel geïntroduceerd middels korte intermezzo’s, bekende personages lopen als vanzelfsprekend rond. Het nadeel is dat niet-fans waarschijnlijk geen idee hebben wie bijvoorbeeld Lucius Fox is (ik alleen via de films van Christopher Nolan) of Batwing (ken ik helemaal niet). Hierdoor is het lastig echt met iedereen mee te leven en alle verwijzingen te begrijpen. Een beetje voorkennis voor optimaal plezier raad ik dan ook aan.

De wereld van Batman is erg donker en dat komt terug in deze film. De vijanden wekken het gevoel alsof ze in een gesticht hebben gezeten, alle superhelden worstelen met trauma’s en er worden veel donkere kleuren gebruikt. Het verhaal is ook lekker zwart (iets met geheugenmanipulatie) en wordt gebruikt om diepere thema’s aan te stippen. De makers hebben maar ruim een uur dus erg lang wordt er niet op de lagen ingegaan. Maar bijvoorbeeld de scène waarin de mysterieuze vijand een tirade afsteekt over het belang van herinneringen om een volwaardige man te kunnen zijn, laat al blijken dat de makers meer voor ogen hebben dan een doorsnee actieavontuur.

Het is een prestatie om een gelaagd verhaal met gelaagde personages in zeventig minuten te vertellen, het is natuurlijk te kort. Zeker een verhaal als deze schreeuwt om verdieping. Het is nu eerder een opwindende aflevering uit een serie. Het heeft iets formulaïsch, alsof er nog meer delen zijn waarin Batman het tegen andere schurken moet opnemen. Daartegenover ademt het een epiek uit, met name dankzij de sterke soundtrack en onderliggende ideeën. Als dit een serie zou zijn zou ik het zeker volgen. Als op zichzelf staande animatiefilm is het toch te mager.

7-5-2017/Jay Oliva/Jason O’Mara en Yvonne Strahovski

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.