Dallas Buyers Club

Matthew McConaughey heeft inmiddels genoeg credits verdiend om zichzelf tot de acteurstop van de filmwereld te rekenen. Met zijn Oscar voor zijn rol in Dallas Buyers Club heeft hij daar het bewijs van. Destijds werd de film behoorlijk gehypet  en een goeie vriend van mij was er erg enthousiast over. Het verhaal over machoman Ron Woodroof die hiv positief wordt, en in gevecht gaat met de farmaceutische industrie als hij een alternatief medicijn vindt, vond ik niet zo heel erg interessant. Ik heb een bioscoopbezoek dan ook aan mij laten voorbijgaan. Wel was ik nieuwsgierig naar de prestatie van McConaughey. Bovendien speelt Jared Leto ook mee en dat vind ik ook een goede acteur. De film is recentelijk toegevoegd op Netflix, dus ik greep mijn kans.

We maken kennis met de zuipende, snuivende, neukende en homofobe Ron Woodroof. Als hij te horen krijgt hiv positief te zijn, stort zijn wereld in. Hij ontmoet de extravagante Rayon (Jared Leto) met wie hij langzaam een vriendschap opbouwt en een lucratieve medicijnenhandel start. In de scène waarin de twee toenadering zochten, nodigde Rayon hem uit voor een potje kaarten. Al is dit een waar gebeurd verhaal, ik had er moeite mee dat een potje kaarten genoeg was om Ron milder te stemmen. En dat raakt precies het pijnpunt van Dallas Buyers Club.

Ik geloof zeker dat als je te maken krijgt met een levensgevaarlijke ziekte, je je kijk op de wereld eens gaat herzien. Dat je persoonlijkheid verandert, dat je vriendelijker wordt, sterker, zoiets. Ik geloof het alleen niet bij Ron Woodroof. McConaughey zet hem vanaf het begin neer als een man die zich niet zomaar van zijn à propos laat brengen. Hij begint verdorie een hele medicijnhandel om er in eerste instantie zelf beter van te worden. Het toppunt was wel toen hij met Rayon in de supermarkt stond en bezwoer alleen maar gezond voedsel in de kar te willen hebben.

Er wordt veel goedgemaakt met de rol van Leto, die zeer overtuigend de beschadigde Rayon neerzet. Hij is erg ad rem en kan zonder probleem zijn mannetje staan, het harnas wordt steeds brozer wordt om tot slot te verkruimelen. Het moment dat hij voor de eerste keer huilend zei niet dood te willen gaan, ging dwars door mij heen. Kijk, zo’n personage dat verandert van diva naar hoopje ellende geloof ik dan wel.

Het echte vuurwerk krijgen we met de scènes waarin Leto en McConaughey tegenover elkaar staan. Ze tillen elkaar naar een hoger niveau, versterken elkaar, de chemie is te voelen. Eerst een voorzichtige toenadering, veel later één van de ontroerendste knuffels die ik heb gezien. Die scènes houden Dallas Buyers Club met gemak overeind. Daar kan geen verhaal over de slechte farmaceutische wereld tegenop.

5-5-2017/Jean-Marc Vallée/Jared Leto en Matthew McConaughey

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.