Zorro, the Avenger

Ik was vroeger dol op Zorro. Ik keek de serie en heb de film gezien met Antonio Banderas en Anthony Hopkins. Dus toen ik erachter kwam dat een filmversie beschikbaar was op Netflix (Zorro, the Avenger), ben ik hem vanzelfsprekend gaan kijken. Zorro wordt in deze film gespeeld door Guy Williams, die de gemaskerde strijder ook in de ouderwetse serie speelde. En personages zoals de doofstomme Bernardo en sergeant Garcia komen ook voorbij. Logisch, want volgens IMDB is deze film een samenvoeging van zes afleveringen uit de originele serie. Een ouderwets jongensavontuur met veel ruimte voor klucht, zwaardgevechten, uitleggerige dialogen en rammelende logica.

Het verhaal draait om het gevecht van Don Diego (de immer charismatische Guy Williams) tegen de grote vijand Jose Varga (een continu gemeen uit zijn ogen kijkende Charles Korvin). Hij wil de macht hebben over heel Californië en Diego kan dat natuurlijk niet zomaar laten gebeuren. Gelukkig heeft hij zijn alter ego Zorro, waarmee hij het gevecht kan aangaan.

Zorro is in het begin best wel saai en erg kluchtig. Er wordt erg veel gepraat, het verhaal uitgelegd, iedereen loopt een beetje rond, sergeant Garcia (Henry Cavill) zorgt voor de broodnodige humor. Er gebeurt geen zak, eigenlijk. Pas na de eerste helft krijgen we de actie, en die is soms zo ontzettend knullig neergezet dat het lastig is niet te grinniken. Om over het acteerwerk maar te zwijgen. Ik vraag mij achteraf af of Korvins slechterikkenuitdrukking permament op zijn gezicht is gebeiteld, of dat hij niet anders kan dan zo te kijken.

Het was een kinderserie, van Walt Disney nog wel, dus het is wel erg makkelijk Zorro onder een vergrootglas te leggen. En eerlijk is eerlijk, ik heb mij best wel vermaakt. De scènes met Zorro zelf deden mij weer voelen als het jongetje dat met grote ogen voor de TV zat. Ja, het is een oubollig jongensavontuur, maar dan wel eentje die een belangrijk deel van mijn jeugd uitmaakte. Overigens vond ik het opvallend dat de film in zwartwit was, terwijl de serie gewoon in kleur werd uitgezonden. Nu ik eraan denk zag het er toen erg “vegerig” uit, alsof de beelden met de hand waren ingekleurd.

Ik kan Zorro, the Avenger als filmliefhebber met de beste wil van de wereld geen goede beoordeling geven. Gebaseerd op de trip down memory lane oordeel ik iets milder. Oh, het is vrijwel onmogelijk van deze film een trailer te vinden, daarom heb ik de intro van de originele serie hier geplaatst.


4-5-2017/Charles Barton/Guy Williams en Henry Cavill

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.