Point Break

Kathryn Bigelow heeft ijzersterke films als The Hurt Locker en Zero Dark Thirty op haar palmares staan. Point Break uit 1991 is niet zo’n meesterwerk, maar heeft wel een cultstatus verworven. Keanu Reeves speelde de rol van FBI agent Johnny Utah, die undercover ging bij een groepje surfers die banken overviel. Patrick Swayze was Bodhi, de charismatische leider van de dievenbende, met wie Johnny een sterke band vormt. In 2015 kwam Ericson Core met een remake. Luke Bracey nam de rol van Utah en Edgar Ramírez die van Bodhi. 

In de kern beschouwd vertelt Point Break hetzelfde verhaal: Utah zit bij de FBI en gaat undercover bij de durfduivelbende van Bodhi. Hoe langer deze operatie verloopt, hoe meer hij worstelt met zijn werkplicht en loyaliteit. De schrijvers hebben het verhaal opgepimpt met iets over acht natuurkrachten en het kiezen van je eigen pad. Ook is het aantal sportieve activiteiten flink uitgebreid. Naast het surfen wordt uit vliegtuigjes gesprongen, gesnowboard en met motors door de bossen geraced. Grootser, dat is het beste woord om deze remake te omschrijven.

Dat kan goed uitpakken. Het is alleen erg spijtig dat Point Break meer wegheeft van een verzameling gelikte clips over “extreme sporten” dan van een coherente film. Dat Utah ging surfen op een grote golf zag er nog tof uit en toen ik de groep van Bodhi samen met Utah van een berg zag “skydiven” was dit nog wel spannend, tegen de tijd dat ze gingen snowboarden kon het mij niet meer boeien. Het verhaal mag dan zijn aangevuld met spirituele thema’s (we moeten teruggeven aan de aarde!), het is flinterdun. Er gebeurt eigenlijk helemaal niks. En de boodschap over “het kiezen van je eigen pad” is echt wel duidelijk als dit voor de tiende keer wordt gezegd. Point Break mag er mooi uitzien, qua inhoud is het erg leeg en cartoonesk.

Wat wel een interessante twist is, betreft het personage van Utah. In het origineel is hij gewoon een FBI agent, in de remake is hij een voormalig motorcrosser. Waarom hij zich aansluit bij de FBI blijft gissen – iets met een overleden vriend – maar het maakt zijn loyaliteitsconflict wel sterker. Ik vond de momenten waarop hij in spagaat kwam te staan tussen zijn werk en Bodhi net wat geloofwaardiger overkomen. Jammer genoeg hebben de makers hier niet optimaal gebruik van gemaakt.

http://www.pointbreakmovie.com

25-4-2017/Ericson Core/Luke Bracey en Edgar Ramírez

2 gedachten over “Point Break

  1. Zelf vergeleek ik het destijds met een verzameling extreme sports clips van YouTube waar toevallig nog een verhaal bij moest…we zitten dus redelijk op één lijn 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.