De Tien Gevangenen (estafette blogathon)

De Tien | Filmgevangenis “estafette race”

Ik ben nog niet eens zo heel erg lang bezig als bloggende filmrecensent, en nu al word ik gevraagd voor een estafette. Reviews and roses vroeg mij het stokje over te nemen. Ik vind het een eer en superleuk om hieraan mee te doen. Voor de eerste, originele post van deze estafette, zie het bericht van De Filmkijker. Om eerst even een idee te krijgen van wat dit idee precies inhoudt, een samenvatting:

Er zijn altijd wel acteurs/actrices of regisseurs waarvan we op een gegeven een gevoel krijgen van “deze kan maar beter stoppen”. Soms omdat ze voorbij een glorie zijn, maar soms omdat ze eigenlijk maar weinig goede kwaliteit op hebben weten te leveren. Vandaar het concept van de filmgevangenis. Een plek waar tien cellen beschikbaar zijn en je als filmliefhebber de acteurs/actrices/regisseurs als “gevangenen” op kan sluiten. En om in deze gevangenis te komen (en er aan te ontsnappen) zijn er een aantal regels:

 1. Een nieuwe gevangene in de cel stoppen kan alleen als deze keuze goed onderbouwd is
  Om een gevangene te bevrijden moet je als z’n advocaat bewijsstukken aandragen die overtuigend zijn om deze persoon vrij te laten
 2. Het is niet mogelijk iemand vrij te laten alleen omdat je zijn/haar werk niet kent
 3.  Het gaat hier om snelrecht, dus als je eenmaal de sleutels krijgt moet je binnen een week je pleidooi publiceren.”

 

En dan hebben we nog een korte terugblik:

De estafette race loopt inmiddels al een paar weken, dus er zijn al wat filmmensen vrijgelaten. Dit zijn: Al Pacino, Robert De Niro, Johnny Depp, Kristin Stewart, Nicholas Cage en Jai Courtney. Vrijgelaten door respectievelijk Tim Bouwhuis, De Protagonisten, Miss Movie, Readalong, Sim’s Cup of Tea en Reviews and Roses.

Goed, dan nu de estafette zelf. Laten we eerst eens even kijken naar de gevangenen wier tijd achter de tralies verlengd zal worden.

Sam Worthington

Eh… “Avatar”. Deel één, twee, drie, vier, en hoeveel delen James Cameron ook nog wil gaan maken… Tja, ik vond het een erg toffe film, maar als je alleen blijft hangen omdat je een blauwgekleurd wezen hebt gespeeld, dan weet ik niet of je echt goed bezig bent.

Jason Friedberg & Aaron Seltzer

Verdorie, ze begonnen zo sterk met het parodiegenre, tot ze een parodie van zichzelf werden. Pijnlijk onleuk, met als doel makkelijke grappen te schrijven waar zelfs komediant Carrot Top (google maar…) voor zich zou schamen. Dit duo mag hun gevangenistijd gebruiken om even wat goeie dingen te bedenken.

Adam Sandler

Kijk naar “Spanglish” of “Punch Drunk Love” en je weet, Adam Sandler kan acteren. Kijk naar “Jack and Jill”, “Grown Ups”, “Grown Ups 2” en “That’s My Boy” en je weet, Adam Sandler kan bloedirritant zijn. Alles wat hij aanraakt verandert in kinderachtige humor, terwijl hij nota bene bekendstaat als een sterke standupper. Voor de filmwereld heeft hij simpelweg te weinig betekent, dus ook deze cel blijft voorlopig op slot.

Eddie Murphy

En nog zo één wiens komedieshows ik briljant vind, maar als het gaat om zijn films… Bovendien heeft meneer Murphy ook nog eens een egootje opgebouwd, misschien dat wat meer tijd achter de tralies hem nederig zal maken.

Michael Bay

Volgens de leuke feitjes van IMDB, vertoont NASA de film “Armageddon” tijdens trainingen, om nieuwe managers zoveel mogelijke fouten op te laten sporen. Oh, en Bruce Willis weigert nog om met Bay samen te werken en Billy Bob Thornton en Steve Buscemi hebben toegegeven “Armageddon” alleen voor het geld te doen. Aan de andere kant krijgt Bay wel erg veel kritiek over zich heen. Zoals hij zelf ooit zei, hij maakt actiefilms voor tieners. Wat een ramp. Spijtig genoeg moest hij wel alweer een nieuwe “Transformers” film toevoegen aan de reeks, en zijn er plannen voor een nieuwe “Bad Boys”. Ergens gun ik het hem wel om weer de buitenlucht te aanschouwen, dat bewaar ik toch voor iemand anders.

Megan Fox

Een sexsymbool. Dat was Marilyn Monroe ook, maar die kon tenminste acteren.

Lindsay Lohan

Ze had durf door te verschijnen in “Grand Canyon”. Daar houdt het voor mij mee op.

Jack Black

Hij heeft een waanzinnige stem, is grappig, een fantastisch frontman en vormt samen met Kyle Gass de sterband Tenacious D. Als acteur zingt hij een flinke toon lager.

Rebel Wilson

… Wie…? Ik heb haar ooit voorbij zien komen in een talkshow, daar houdt het mee op.

En wie mag er nu worden vrijgelaten?

Dick Maas

“De Lift” en “Flodder” zijn klassiekers in het Nederlandse filmlandschap en “Prooi” is één van zijn betere films in tijden. We mogen dan ook beschikken over regisseurs als Paul Verhoeven en Alex van Warmerdam, niks is zo verfrissend dan wat relativering en “boodschappen doe je bij de Albert Heijn” mentaliteit. Maas zorgt voor opwinding, actie, blote lichamen, arrogante quizmasters, loslopende leeuwen en asociale families. Over de top, zoals je mag verwachten van de betere actiefilms, met personages die misschien niet veel diepgang hebben, maar die je wel bijblijven. Maas mag nog even doorgaan met zijn filmmakerij en wordt bij deze dan ook vrijgelaten.

Er is een plekje vrijgekomen, wie mag deze opvullen?

Tom Cruise

Ja, hij heeft veel Oscars op zijn naam staan. Veel blockbusters ook. Maar hij zegt dat de psychiatrie fraude is. Hij kent de geschiedenis van de psychiatrie, dus hij weet waar hij het over heeft. Hij springt op de bank van Oprah Winfrey (oké, da’s een pluspunt), haalt steeds die stompzinnige grijns tevoorschijn en is een luide promotor van Scientology. Dat laatste is al voldoende voor eenzame opsluiting, de rest van de misgrijpen zijn goed voor flink wat verlenging van de detentietijd. De sleutel gelieve direct weg te gooien.

 

Bij deze nomineer ik Filmliehebber. Succes!

 

 

4 gedachten over “De Tien Gevangenen (estafette blogathon)

 1. Fijn dat je het stokje wilde overnemen! Ik zou zelf Tom Cruise niet achter de tralies stoppen, maar snap het wel. Vroeger vond ik hem geweldig, nu niet zozeer meer.

 2. Cool dat het stokje weer is opgepakt, het stond even stil. Kan je ook nog een linkje toevoegen naar mijn originele post? 😉

  Tsja, ik heb maar weinig werk van Dick Maas gezien, dus kan daar niets over zeggen….maar om Tom Cruise erin te doen…vind hem nog steeds erg goed en het is een acteur die echt bereid is veel te doen om het publiek te entertainen.

  Aan wie draag je het stokje over?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.