Feardotcom

Toen er nog videotheken waren was er ook een blad, Videoland. Deze gaf je een beetje houvast in het grote aanbod die videotheken hadden, en één film bleef mij bij: Feardotcom. Niet zozeer door het gegeven, maar door de hoes: een vrouw die achter de computer zit, terwijl het bloed uit haar neus stroomt. Ja, ook toen al had ik een voorliefde voor het macabere. Jaren later kwam ik erachter dat de recensies niet mals waren. En nu hij onlangs op Netflix is toegevoegd was ik benieuwd of hij echt zo slecht is. Feardotcom jat vrolijk uit andere werken en je kan heus wel wat opmerken over de acteerprestaties en het script, maar zo slecht is hij niet. 

Detective Mike Reilly (een heerlijk moody Stephen Dorff) en arts/gezondheidsdeskundige/wat ze ook precies moest voorstellen Terry (Natascha McElhone die beduidend minder goed is) krijgen te maken met een reeks raadselachtige sterfgevallen. Elk slachtoffer lijkt gebruik te hebben gemaakt van een website, Feardotcom.com. Zodra Mike en Terry zich op de site wagen, komen ze terecht in een gruwelijke nachtmerrie. Oh, en intussen loopt er nog een seriemoodernaar rond genaamd Allistair (een lekker onderkoelde Stephen Rea) die vrouwen martelt en deze praktijken opneemt.

Je zou kunnen beginnen het lijstje af te vinken: The Ring, Seven, en ongetwijfeld nog heel veel andere horrorfilms passeren de revue. Wat dat betreft zal Feardotcom geen schoonheidsprijs winnen. En toch vond ik het een vermakelijke film. De sfeer heeft iets gothisch, bijna apocalyptisch, versterkt door de donkere beelden en de continue regenval. Het helpt ook dat iedereen die sterft geconfronteerd wordt met zijn grootste angsten, waardoor realiteit en nachtmerrie in elkaar overlopen. Maar wat ik het sterkst vond, waren de scènes met de gestoorde Allistair. Zoals hij de vrouwen had vastgebonden en in alle rust met een chirurgisch mes bewerkte, deed mij denken aan The Poughkeepsie Tapes. Een sterk gematigde versie dan.

Zo naar het eind toe verloor de film aan kracht, al was het maar door de nauwelijks overtuigende McElhone, dit neemt niet weg dat ik Feardotcom wat betreft sfeer goed in elkaar vond zitten. Als regisseur William Malone volgende keer een goed script weet te bemachtigen, wie weet wat hij in elkaar kan draaien.24-4-2017/William Malone/Stephen Dorff en Natascha McElhone

Een gedachte over “Feardotcom

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.