Get Out

Ik ben erg voorzichtig met hypes. La La Land was een schot in de roos, Moonlight vond ik wel een mooie film. Get Out werd onthaald als een meesterwerk, een mijlpaal in het horrorgenre, een unieke film die behoorlijk wat kritiek levert op de racistische maatschappij. Natuurlijk wilde ik dit filmdebuut van Jordan Peele graag in de bios kijken. In de Filmhallen kon ik de laatste stoel krijgen. Zo populair was de film. Get Out is inderdaad sterk, met een prachtige combinatie van horror en komedie. Maar een meesterwerk, nee, dat zag ik er niet in.

Er is inmiddels zoveel over geschreven en gezegd dat het lastig is nog iets nuttigs aan de recensieberg toe te voegen. Het verhaal is bekend: een donkere jongen, Chris (Daniel Kaluuya) ontmoet voor de eerste keer de ouders van zijn vriendin Rose (Allison Williams). De ouders zijn overdreven aardig en het personeel lijkt een donkere versie van The Stepford Wives te vertolken. Als dan de aap uit de mouw komt, verandert de film in een heerlijk horrorspektakel.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik in het begin niet zoveel brille voelde. Ja, de acteurs waren goed, en voor een debuut is het lekker strak gefilmd. Maar om nou te zeggen dat het uniek was, niet echt. Pas wanneer Chris bij de familie van Rose komt laat Peele zijn stem als filmmaker horen. Heerlijk is het om enerzijds een onderhuidse dreiging te voelen, om dit te combineren met een flinke dosis (ongemakkelijke) humor. Ik heb het niet over de scenes waarin het racisme de hoofdrol speelde, maar als bijvoorbeeld het kamermeisje Chris met een vette grijns aankijkt, terwijl haar ogen duidelijk “help” schreeuwen. Dit was geen horrorkomedie waarin de moordenaar op omslachtige wijze zijn slachtoffer afmaakt. Hier transformeerde de dreiging naar aardedonker absurdisme.

En die twist, hét deel wat door iedereen is bejubeld. Het is leuk bedacht, maar wereldschokkend kon ik het niet noemen. Ik zag het niet aankomen en alles werd hierdoor verklaard, ik had toch gehoopt op iets anders. Iets groteskers of originelers. Dit was naar mijn idee al vaker toegepast in horrorverhalen. Het bloederige deel dat hieruit volgde maakte erg veel goed. Peele heeft in interviews aangegeven dat hij een nog grimmiger einde in gedachte had, en daar ben ik eerlijk gezegd erg benieuwd naar geworden.

Dus, ja, Get Out is goed gemaakt, er wordt goed in gespeeld en de manier waarop horror en humor zijn gebruikt geeft de film een absurde lading. Maar een meesterwerk kan ik hem gewoon niet noemen. Een aanrader, dat wel.22-4-2017/Jordan Peele/Daniel Kaluuya en Allison Williams

2 gedachten over “Get Out

  1. Heb de recensie niet gelezen omdat ik de film nog niet heb gezien (wil altijd zo blanco mogelijk iets gaan zien), maar heb al veel goede dingen gehoord over deze film en je score bevestigd dat. Hoop ‘m snel in de bios te kunnen zien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.