Nymphomaniac (I)

Lars von Trier is het soort filmmaker die je ofwel grondig haat, ofwel de hemel inprijst. Hij is een verhalenverteller die zich geen zak aantrekt van de regels. Of van zijn publiek. De ene keer is zijn werk toegankelijk, denk aan Breaking the Waves, de andere keer is het een hermetisch kunstwerk, zoals Antichrist. Nymphomaniac is een combinatie van die twee uiterste. Een personagestudie naar de nymfomane (Charlotte Gainsbourg), waarin von Trier vette knipogen uitdeelt naar de film zelf. Het resultaat mag soms overvol voelen en een tikje ongebalanceerd, het is een op en top von Trier film geworden.

Het middelpunt van Nymphomaniac gevormd door Joe en een priester (Stellan Karsgard). Joe vertelt uitgebreid over haar leven, hoe ze haar seksualiteit ontdekte, Jerome (Shia Laboeuf) ontmoette en een hobbelig pad volgt om haar seksuele verslavingen te kunnen bevredigen. De priester kan het niet laten om commentaar te geven. Zo merkt hij op dat de Fibonacci getallen in haar verhaal voorkomen en is hij van mening dat toeval een wel erg grote rol speelt. Bovendien moet ze eens ophouden met beweren dat ze een slecht persoon is, want dat is zij niet.

von Trier steekt zo vrolijk zijn middelvinger op naar zowel de critici als het publiek. Ja, we hebben hier te maken met een verhaal over seks. Zitten er meerdere lagen onder? Is hier inderdaad sprake van toevalligheden? Geen idee, maar ik stip het alvast voor jullie aan. Vermakelijk, op den duur werd het wel een beetje vermoeiend. Ik had het idee alsof von Trier iets te veel ironische knipogen in zijn film wilde verwerken. Het zorgde ervoor dat Nymphomaniac net onder de acht kwam.

Laten we ook niet vergeten dat we hier naar een pornofilm kijken. De seksscènes zien er erg mooi uit. Ik zou bijna willen zeggen, liefdevol. Het zijn überhaupt de enige scenes waarin Joe zich helemaal bloot geeft, zowel letterlijk als figuurlijk. Stacy Martin speelt de jongere versie van Joe en weet een haast naïeve, onschuldige toon aan de scenes te geven.

Nymphomaniac is een typische film van von Trier die tegen heel wat haren instrijkt en door fans wordt bejubeld. Ik sluit mij zonder twijfel aan bij het gejubel.

http://www.nymphomaniacthemovie.com/

13-4-2017/Lars von Trier/Charlotte Gainsbourg en Shia LaBoeuf

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.