8 Mile

Het was mijn plan om vanavond naar I Spit on Your Grave te kijken. Het origineel dan, uit 1978. Helaas staat hij niet op de Nederlandse versie van Netflix. Gelukkig ben ik flexibel en koos ik een andere film. Het werd 8 Mile van Curtis Hanson, de semi biopic over Eminem waarin de rapper zelf de hoofdrol speelt. Ik had er toentertijd goeie verhalen over gehoord en de soundtrack vind ik geweldig. Waarom weet ik niet, maar ik moest er nogal aan wennen de boze blanke rapper te zien acteren. Het verhaal op zich was ook niet erg bijzonder. De raps hielden eigenlijk als enige de film overeind.

We volgen Rabbit (Eminem) die noodgedwongen bij zijn moeder (Kim Basinger) woont in een trailerpark. Samen met wat vrienden (onder meer een hele sterke rol van Mekhi Phifer als Future) probeert Rabbit door te breken als rapper, zodat hij zijn armoedige leven achter zich kan laten. Intussen krijgt hij het aan de stok met rapperrivalen (vooral Anthony Mackie schittert als de megalomane Papa Doc) en ontmoet hij de charmante Alex (Brittany Murphy).

Vanaf het begin weet je wel hoe het gaat aflopen, het verhaal an sich bood dan ook niet veel verrassingen. Ik had bovendien mijn vraagtekens bij de aanwezigheid van personages als Alex – wat voegde zij eigenlijk toe aan het geheel? Maar mijn grootste bedenkingen gaan naar de prestatie van Eminem als acteur. Het was of hij de hele film door slaapwandelde. Soms werd hij boos en begon als een puber met overslaande stem te schreeuwen. Ik kon nooit goed inschatten waar hij aan dacht, wat er door hem heen ging. En dat is denk ik redelijk noodzakelijk als je wil meeleven met een personage.

Tijdens de rapbattles kwam hij helemaal tot leven. Er zijn een paar scènes waarin hij spontaan wat gaat rappen (de battle met Xzibit is een juweeltje) en dan voel je de emoties. Maar het is op het eind dat hij echt losgaat. Tegenover zijn grootste rivaal, Papa Doc, gooit hij alles in de strijd en gaat rustig ook nog even a cappella door. Toen pas voelde ik echt zijn woede en wilde ik hem bijna aanmoedigen. Helaas was dit al de climax van 8 Mile. Als toetje werd tijdens de eindcredits nog “Lose Yourself” afgespeeld. Voor mij liep de film af nog voor hij echt was begonnen.

Oh, en nog een detail: op de poster staat Eminem afgebeeld met de pen in de rechterhand. Eminem is linkshandig.

https://www.uphe.com/movies/8-mile

12-4-2017/Curtis Hanson/Eminem en Mekhi Phifer

Een gedachte over “8 Mile

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.