Ghost in the Shell

Het kan soms vreemd lopen. Ik kon zweren nooit iets van de manga Ghost in the Shell gelezen of gezien te hebben. Maar bij het zien van Rupert Sanders’ versie kreeg ik enkele keren een déja vu. Achteraf kwam ik erachter de animatieversie gezien te hebben, die dan weer behoorlijk afwijkt van deze live versie. Naar het schijnt heeft Sanders uit verschillende delen van de mangaserie geput, dus zo onlogisch is dat dan niet.

We bevinden ons in een toekomst waar robots deel uitmaken van de samenleving. Major (sterke rol van Scarlett Johanssen) is een robot met menselijke hersens. Ze is ooit bijna verdronken geweest, waarop wetenschappers haar brein in een kunstmatig lichaam hebben geplaatst. Hoewel ze volgens dokter Ouelet (Juliet Binoche) dus weldegelijk een ziel heeft, beziet Major de wereld op afstandelijke wijze. De zaken worden gecompliceerd als superhacker Kuze (een prachtige rol van Michael Pitt) van zich laat horen en een spoor van ontregeling achter zich laat.

Rupert Sanders weet beslist de film er mooi uit te laten zien. De beginshots, waarin we de “geboorte” van Major te zien krijgen, is pure eyecandy. Ook de gevechtsscenes zien er voortreffelijk uit: gefilmd is slowmotion, de camera lijkt geen seconde van een bloedbad te willen missen, begeleid met een kippenvel veroorzakende soundtrack. Origineel is het allemaal niet – zo moest ik wat vaak denken aan The Matrix – maar dat is helemaal niet erg. Sanders slaagt erin de psychedelische toekomstwereld van de manga overtuigend tot leven te wekken.

Het is dan ook erg jammer dat de inhoud zelf minder overtuigt. Men wil de kwestie aanstippen of een machine ook een mens kan zijn, wat de individualiteit nou precies is. Ghost in the Shell probeert naar mijn gevoel wel diepte op te zoeken, maar kiest uiteindelijk voor het makkelijke pad. Ik kan mij de animatieversie niet meer precies herinneren, wel dat deze flink wat stappen verder ging. Zo is er volgens mij een open eind waarin een apocalyptisch vervolg wordt geïmpliceerd. Daar kunnen de makers nog wel wat van meenemen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.