Quiz

Het Nederlandse filmland heeft regisseurs voortgebracht als Paul Verhoeven, Alex van Warmerdam en uiteraard Dick Maas. De eerste twee hebben de focus op internationale films en absurde arthouse, de derde is vooral van over de top actie en gitzwarte humor. Critici zijn niet altijd enthousiast over zijn werk. Quiz, die uitkwam in 2012, kon rekenen op stevige kritieken. Ongeloofwaardig, domme dialogen en slecht acteerwerk. Nee, het is geen cinematisch hoogstandje, maar zo slecht is die nou ook weer niet.

Centraal staat Leo, gespeeld door Barry Atsma, de presentator van een quizprogramma. Hij gaat ermee stoppen en wil zijn laatste avond vieren met zijn vrouw (Kim van Kooten) en dochtertje (Susan Radder) in een restaurant. De vrouwen komen maar niet opdagen. Wel een onbekende man (Pierre Bokma), die graag een spelletje wil spelen. Als Leo verliest, gaat zijn gezinnetje eraan. De klok tikt door.

Quiz kan nog het beste worden omschreven als een achtbaan die maar door blijft denderen. Als je je handen in de lucht gooit en niet al te veel nadenkt, staat deze film garant voor een flinke stoot adrenaline. Batsma en Bokma hebben zichtbaar plezier met hun rollen. De één vermaakt zich als gladde presentator die voor de camera heerlijk sarcastisch oneliners aflevert, de ander is de gestoorde psychopaat die de regie probeert te houden. Daartussenin zorgt Maas dat er ook nog wat te lachen valt en laat hij Marck Oostra opdraven als half Italiaans sprekende eigenaar van het restaurant.

Natuurlijk is het allemaal niet al te subtiel, is het verhaal vrij plat en voegt niet alles in de dialogen wat toe. Het belangrijkste is echter dat ik mij erg vermaakt heb. En dat neemt al die minpunten met gemak weg.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.