Sausage Party

Wat gebeurt er als de mensen van Pixar eens flink dronken en high zouden worden en dan een verhaal bedenken voor een animatiefilm? Ik betwijfel of meer mensen zich dit afvragen. Maar als je je dit afvraagt, dan is Sausage Party, naar mijn, idee niet zo ver verwijderd van het antwoord. Geregisseerd door Greg Tiernan en Conrad Vernon, en geschreven door onder andere Seth Rogen, is dit absoluut geen film voor kinderen.

In Sausage Party draait het om etenswaren in de supermarkt. Worsten, broodjes, wortels, aardappelen, pakken pasta, noem maar op. Deze producten blijken te leven en zien de boodschappende mensen als Goden. Als de producten gekocht worden, nemen de Goden ze mee naar “The Great Beyond”. Geen wonder dus dat iedereen wel mee wil rijden in het winkelwagentje. Totdat Frank (Seth Rogen als worst) een afschuwelijke ontdekking doet: in “The Great Beyond” wordt iedereen opgegeten.

Wat volgt is zo volkomen van de pot gerukt, dat het makkelijk uit de bocht had kunnen vliegen. Het bereiden van een maaltijd loopt uit op een slachting, de straat is levensgevaarlijk en je wil niet weten wat er op je wc gebeurd. De makers weten het gegeven echter in een strak jasje te hijsen, om op het einde pas echt los te gaan. Daarvoor concentreren ze zich op het verhaal en de personages en trakteren ze het publiek aan een spervuur van grappen. Ze zijn niet allemaal even geslaagd, maar er zitten briljante vondsten tussen. Dan weten ze tussendoor ook nog eens thema’s als religie aan te stippen. Kijk, dan beheers je de vertelkunst echt tot in de puntjes.

Op het einde krijgt Sausage Party iets van een trip waarbij ik niet goed wist of ik verbijsterd moest zijn of maar gewoon keihard moest lachen. De makers hebben in ieder geval bewezen dat animatiefilms die ogen als Pixarproducties niet per definitie voor kinderen hoeven te zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.