The Handmaiden

 

De Aziatische cinema is er één van extremen. Park Chan-wook weet daar alles van af. Met Oldeuboi (Oldboy) bijvoorbeeld, gebaseerd op de manga van Nobuaki Minegishi. Hij schotelde zijn publiek hiermee een wraakfilm voor die al vrij bloederig was, om in de finale doodleuk met een bizarre plottwist op de proppen te komen. En nu heeft hij dan weer een heerlijke mindfuck geregisseerd. Dit keer baseerde hij zich op de roman Fingersmith van Susan Waters, die hij heeft verfilmd als Ah-ga-ssi (The Handmaiden).

Het draait om de dievegge Sook-Hee (Tae-ri Kim) en Lady Hideko (Min-hee Kim), het nichtje van de steenrijke Kouzuki (Jin-woo Jo). Sook-Hee moet van haar baas, Fujiwara (Jung-woo Ha), ervoor zorgen dat Hideko verliefd wordt op Fujiwara. Daarna moet Hideko achter slot en grendel worden gezet in een gesticht, zodat Fujiwara aanspraak kan maken op haar geld. Het gaat even anders als de twee vrouwen verliefd op elkaar worden. Niet alleen levert dit pikante scènes op, de verhoudingen tussen de personages worden plots anders.

Mocht je denken dat dit al complex is, er komen nog veel meer twists en turns aan. En de informatie schiet ook nog eens zo snel voorbij dat ik vanaf het begin scherp moest opletten. Als ik de draad even kwijt was, jammer dan, de soap dendert vrolijk door.

The Handmaiden houd op deze manier de spanning er continu in, omdat je nooit goed weet wat je nu kunt verwachten. Niet alle personages zijn goed uitgewerkt, met name Fujiwara en Kouzuki komen er wel erg bekaaid van af, maar het is lastig niet mee te leven met Sook-Hee en Hideko. Zeker als je weet hoe alles in elkaar steekt, hoop je gewoon dat alles goed voor ze afloopt.

Als het verhaal net wat scherper was geweest en ook de bad guys diepgang hadden gekregen, zou ik The Handmaiden een negen hebben gegeven. Wat overigens niet wegneemt dat ik hem graag nog eens zou willen zien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.